Pizza je svakako jedno od jela koje gotovo svi na svijetu znaju, obožavaju je jesti i mnogima je idealna hrana za utjehu. Postoje razne vrste pizza, no složit ćemo se, najbitnije je da je sočna, ima neodoljivi sir koji se otapa u ustima i hrskavi rub. Naše Chello pizze, u kojoj god inačici dolaze – doomsday, deep dish, napolitane ili specijalke mogu se pohvaliti svim gore navedenim jer taj talijanski specijalitet posebna strast našeg pizza majstora, „chelle“, Darijana Katalinića, koji je na njima „doktorirao“.

Zahvaljujući njemu i „chellici“ Gloriji, prvi smo u Hrvatskoj „izbacili“ pizzu s dvostrukim slojem tijesta. Recept je individualan te svaki pizza majstor ima vlastitu izvedbu , pa tako i mi zahvaljujući našim Darijanu i Gloriji  imamo vlastiti originalni recept za Chello Chicago Style pizzu. No tu iznenađenjima u našoj pizzeriji nije kraj, imamo i najveći izbor veganskih pizza u gradu s najfinijom veganskom gaudom, a poseban dodatak po kojem smo prepoznatljivi zasigurno je i seitan bolonjez.

No vratimo se nakratko na nevjerojatne zanimljivosti o pizzi, koje zasigurno niste znali, neke činjenice će vas oduševiti, neke nasmijati, a neke i začuditi.  Pa krenimo:

  • Jeste li znali da se najviše pizza na svijetu pojede u SAD-u? Svake sekunde pojede se 350 komada pizze što bi značilo da se svake minute pojede čak 21.000 trokutića ovog slasnog talijanskog jela?
  • Oduvijek ste se pitali kako je i kada nastala pizza? Smatra se da je pizza nastala početkom 1500. godine u Napulju gdje su stanovnici s nižim prihodima stavljali kriške rajčice na tijesto i dodavali sir kako bi napravili jeftin i jednostavan obrok za obitelji.
  • Lombardi’s je trgovina namirnicama New Yorku, a 1905. godine počeli su prodavati prve pizze u SAD-u. No isprva ta se hrana Amerkancima nije previše svidjela, pa je svjetsku popularnost pizza stekla tek za vrijeme Drugog svjetskog rata odnosno u četrdesetim godinama prošlog stoljeća. Američki vojnici bili su na bojišnici u Italiji i tamo su zavoljeli ovo specifično jelo i po povratku kući, malo-pomalo, pizza je postala svjetski gastro fenomen.
  • Pizza majstor Renato Viola napravio je najskuplju pizzu na svijetu, nazvanu Louis XIII., u svojoj nadaleko poznatoj pizzeriji u Italiji. Sastojci ove najskuplje pizze su jastog, buffalo mozzarella, tri vrste kavijara, squilla mantis (mediteranski škampi) i ružičasta australska sol. Trenutačno ova pizza košta oko 8300.
  • Najpopularnija vrsta pizze u SAD-u je ona s tankim rubom, a drugo mjesto drži Deep dish pizza, koju su Amerikanci i izmislili u Chicagu godine, točnije vjeruje se da je tvorac deep dish pizze, Ric Riccardo. Pitate se kakva je to deep dish pizza i gdje je u Zagrebu možete pojesti? Originalna deep dish pizza tri do četiri puta je deblja od klasične talijanske pizze, umak se nalazi iznad sira i salame, a obavezno mora sadržavati i nešto kobasica. Peče se u debelom kalupu po kojem je dobila ime.

Mi u pizzeriji Chello, imamo svoju inačicu deep dish pizze, po kojoj smo nadaleko poznati, a za nju je zaslužan naravno naš pizza majstor Darijan. Kako je došao na ideju da radi baš ovu vrstu pizze i to takvu da će i Amerikanci poludjeti za njom?

„Naš susjed Amerikanac volio je deep dish  pizzu i predložio jeda napravimo baš tu vrstu pizze. Tijesto nam je super ispalo iz prve i ubrzo sam shvatio da je kod pizze najbitnija sočnost, ali i sir koji se mora topiti u ustima. Napravio sam probu, izmijenio sastojke i prilagodio ih našem tržištu, a promijenio sam i način pripreme. Tako da mi u našoj pizzeriji Chello danas imao sasvim drugačiju deep dish pizzu, koja je sočna i prepuna umaka i sira. Naša je inačica može pohvaliti i buđolom, dok Amerikanci koriste salamu“, otkrio nam je svoju malu tajnu Darijan Katalinić.